19 квітня 2024

Свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

27.09.2020.
Свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього встановлено в зв'язку з тим, що після знаходження Хреста Господнього Животворящого під Голгофою по наказу імператриці Олени, матері Костянтина Великого, цей Хрест був воздвигнутий (прот. Д.К.: тобто піднятий) Патріархом Єрусалимським, цілком ймовірно, над великою людською юрбою, як свідоцтво про те, що Хрест знайдений і повернутий людям, але не як знаряддя тортур і страти, а як символ їх порятунку. І тому богослужіння в свято Воздвиження в першу чергу присвячується самому Хресту, осмислення того, що є Хрест для життя людей, для проповіді про Христа, для справи порятунку.
Саме тому в цей день читається уривок з першого послання апостола Павла до Коринтян, в якому містяться дивно мудрі, пройняті Божественної правдою слова про Хрест: Бо коли світ своєю мудрістю не пізнав Бога, то вирішив Бог дурощами проповіді спасти світ (див. Кор. 1:21).
Як можна було засновувати спробу людини пізнати Бога через людську слабкість, дурощі проповіді, майже на божевіллі? Що таке була проповідь про Христа? Іудеї не могли зрозуміти її; це, дійсно, був якийсь спокуса: як це так? Людина страчена як злочинець найганебнішою стратою, що від нього може бути доброго? Яка сила може виходити? Від хрестів шарахалися в сторону. Це був найстрашніший образ приниження, слабкості, поразки і покарання.
Можна провести якісь паралелі з сучасним життям. Це як якщо б хтось раптом став говорити про те, що камера довічного укладеного несе в собі порятунок, та не для однієї людини, що можливо, але для всього світу. Як би ми поставилися до такої проповіді? Спокуса для одних і безумство для інших. Ось до чого була подібна проповідь про Хрест! І виникає найглибше, може бути, і принципове питання: чому Господь обрав приниження, яке божевіллям представляється кожній розсудливій людині? Чому Він обрав такий спосіб порятунку? Тільки з однією метою, щоб усім стало ясно, що Бог рятує людину, і ніяка людська мудрість до цього не має ніякого відношення, як ніякого відношення до цього не має і людська сила. З цього випливає дуже важливий висновок: з опорою на силу неможливо штурмувати небеса.
Сила це не той інструмент, не те засіб, яким можна знайти порятунок. Але ж дуже багато в язичницької давнини так і думали, що тільки герої стають небожителями: треба бути спочатку героєм, щоб потім зійти на язичницький Олімп. Проповідь про Хрест свідчить про повну відмову Бога від будь-якої людської сили в справі порятунку людей. І Господь обирає Хрест, символ приниження, символ слабкості, символ поразки, спокуса для одних і безумство для інших, щоб з цього Хреста явити всьому світу порятунок.
Вся наша віра в правоту Божественного одкровення про те, що не силоміць людської, але силою Божою ми врятовані. А якщо так, якщо порятунок від Бога, а не від людини, то що ж найголовніше в житті? Найголовніше, - служити Богу, Спасителю нашому, Тому, Хто це порятунок приніс для всіх народів, для всіх епох і для всіх континентів. І якщо ми всі зрозуміємо велику істину про те, що нас рятує не наша сила, а Бог, то дуже багато чого зміниться в нашому житті. Ми зуміємо правильно розставити життєві пріоритети, ми зможемо пройти шляхами свого життя мирно, спокійно. І нехай Хрест Христовий освячує цей наш життєвий шлях.